Ana sayfa İş Dünyası Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İlknur KOÇBIYIK İle Röportaj

Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İlknur KOÇBIYIK İle Röportaj

2076
0
PAYLAŞ

Okulumuz; alanlarında seçkin öğretmen kadrosu ile eğitim – öğretim yapmaktadır

Bize kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
1978 Trabzon Of doğumluyum. İlk ve orta öğreni- mimi Of ilçesinde, lise öğrenimimi Çayeli Kız Meslek Lisesinde tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanat Eğitimi Bölümü Giyim Öğretmenliğinden mezun oldum. 2000 yılında Ankara ili Beypazarı ilçesi Beypazarı Kız Meslek Lisesinde meslek hayatıma başlayıp 2004 yılında Ankara Olgunlaşma Enstitüsüne Giyim Öğretmeni olarak atandım. 2014 yılında aynı okulda Müdür Yardımcısı olarak yöneticilik görevine başladım. 09 Eylül 2016 tarihinden itibaren Ankara Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü olarak görevime devam etmekteyim. Olgunlaşma Enstitülerinin Türk El Sanatlarını ve Türk kültürünü yaşatmaktaki yeri ve önemi nedir?
Günümüzde; bir çok toplum gibi bizde teknolojiyi izlerken geçmişteki kültürel değerlerimizi geleneksel sanatlarımızı yaşatma ve gelecek kuşaklara aktarma mücadelesi veriyoruz.Çeşitli uygarlıkların yarattığı eşsiz Anadolu Kültürü ve el sanatları yok olma veya yozlaşma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Okulumuz Ankara Olgunlaşma Enstitüsü;geçmişteki tüm kültür zenginliğimizin yansıdığı,geleneksel sa- natlarımızı,aslını bozmadan çağdaş yorumlarla günümüze kazandırmayı ve gelecek kuşaklara emanet etmeyi amaçlamaktadır. Enstitümüz;Türk Kültürü içerisinde önemli yeri olan giyim ve el sanatlarını araştırarak arşivleyen zenginliğimizi tüm dünyaya tanıtan bir kurum olma misyonunu da üstlenmiştir.

Olgunlaşma Enstitülerinin kadın eğitimindeki yeri ve önemi nedir?
Olgunlaşma enstitüleri; eğitimli kadın işgücü yaratmak, kadın girişimciler yetiştirmek, kadının toplumdaki sosyal konumunu yükseltmek, kadının ülke ekonomisine katkısını arttırmak gibi kadın odaklı çalışmalar yapmaktadır. Tarihimizi, kültürel değerlerimizi araştırıp, harmanlayıp olgunlaştıran; eğitirken üreten, üretirken eğiten olgunlaşma enstitüleri, marka olmayı başararak Türk kadınını ve eserlerini evrenselleştirmeyi amaçlamaktadır. ‘Nitelikli kadın işgücü’ ülkemizin geleceği açısından çok önemli bir faktördür.Biz 1958’den bu yana değerlerimizi korumak ve nitelikli kadın iş gücü yaratmak için çalışmaktayız.

Enstitünüzde ne tür eğitimler veriyorsunuz? Okulumuz; alanlarında seçkin öğretmen kadrosu ile eğitim-öğretim yapmaktadır. Geleneksel alanlarımızın yanı sıra çağımızın gereksinmelerine uygun açılan alanlarda da araştırmacı,üretici ve girişimci öğrenciler yetiştirilmekteyiz. 9 Alanda ve 20 nin üzerinde dalda eğitim yapmaktayız.Bunun yanı sıra 40 yakın dalda da hobi kursumuz mevcuttur. Kurs kayıtlarımız eylül ayının ilk haftasında başlamaktadır. İlgi duyanların her eğitim öğretim yılının başında bizzat okulumuza başvurmaları gerekmek- tedir. 14 yaş üstü istekli olan herkes enstitümüzde eğitim alabilir. Gerekli şartlar oluştuğunda talepler doğrultusunda da kurslar açılabilmekteyiz.

Bize projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Her yıl bir tema doğrultusunda proje hazırlamakta- yız.İlk temalı proje çalışmamız; 2003 yılında yapmış olduğumuz Kültürlerin Hamisi Fatih projesidir. Günümüze kadar pek çok temalı proje çalışmaları Okulumuzun atölyelerinde can bulmuştur. Son çalışmamız olan Hoca Ahmet Yesevi ve Anadolu Yıldızları Projemizdir. Hoca Ahmet Yesevi ve onun ekolünden yetişip gelen büyük düşünürlerimizi Selçuklu motifleri ile yansıtmaya çalıştık.

Hoca Ahmet Yesevi ve Anadolu’nun Yıldızları Projeniz hakkında bizi daha ayrıntılı olarak bilgilendirir misiniz?
Tarih ve kültürel mirasımızın korunarak aktarılmasında bir köprü oluşturan, yüzlerce yıldır varlığını sürdüren zenginliklerimizin yaşatılabilmesi, nesilden nesile aktarılabilmesi amacıyla “Hoca Ahmet Yesevi ve Anadolu’nun Yıldızları Projesi” hazırlanmıştır. İslamiyet›in yeni yayıldığı 11-13. yüzyıllar arasında yaşayan büyük düşünürlerimiz; dönem içindeki yokluk ve huzursuz ortamında savaşlar sonucu özellikle Moğol istilası sonrası gelişen manevi eksikliği gidermek, halkı bir arada tutabilmek, düzeni korumak, insan sevgisini yaymak anlamında yazdıkları eserler ve yaşam tarzlarıyla örnek olmuşlardır. Özellikle Anadolu›da faaliyet gösteren büyük düşünürlerimizin eserlerinin ve yaşam tarzlarının günümüzde unutulmuş olması ve yeterince bilinmemesi bu projemizin hayata geçirilerek sergilenmesinde en önemli gerekçe olmuştur. Günümüzde Anadolu düşünürlerimizin insan sevgisine, kardeşlik bilincine ve hoşgörüsüne her zamankinden daha çok ihtiyacımız bulunmaktadır. 9 Ocak 2017 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Millet Kongre ve Kültür Merkezinde Hoca Ahmet Yesevi ve Anadolu’nun Yıldızları Proje sunumunu gerçekleştireceğiz.

Önümüzdeki yıllarda ne tür projeler yapmayı düşünüyorsunuz?
Enstitümüzün misyonu doğrultusunda geleneksel el sanatlarımızı ve kültürümüzü yaşatmaya yönelik yeni projelerle çalışmalarımıza devam edeceğiz. Başarılarınızın devamını diliyorum.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here