Ana sayfa Finans Kimse piyasa zamanlamasını mükemmel yapamaz

Kimse piyasa zamanlamasını mükemmel yapamaz

1805
0
PAYLAŞ

Küresel piyasalarda büyüme ve enfl asyonun dönüşü fiyatlanırken, sabit getiri menkulden çıkan para hisse ve emtiaya sermaye akışını destekliyor. Gelişen ülke hisseleri 24 ay önce başlayan rallide yatırımcısına %84 dolar bazında kazandırırken (2017 senesinde %35) en iyi performansa sahip ana varlık sınıfı oldular.

Gelişen ülke hisse rallisine 13 aydır Borsa İstanbul’da katılıyor: 2016 senesinde ralliye darbe girişimi, yatırım yapılabilir statümüzü kaybetmemiz ve yükselen jeopolitik risklerle katılamadık.

2017 senesi ise, Borsa İstanbul için tarihi bir yıl oldu. Dolar bazında %37, lira bazında %48 ralli eden Borsa İstanbul yatırımcısına lira bazında açık ara en iyi getiriyi sağladı. 2018 senesinin ilk ayında da hem gelişen ülke hisseleri (%9) hem de Borsa İstanbul (%5) kazandırmaya devam ediyor.

Peki küresel bazda büyümenin %3.2’ye çıkması beklenirken, ticaret hacimlerinin Lehman’dan sonra en yüksek seviyede gelişmesi beklenirken 24 ayda %84 gerçekleşen ralliyi ne bitirebilir?

Gelişen ülke hisselerindeki yukarı trend’in biteceğini söyleyebilmek için 2015 Ağustos’unda yaşadığımız tip bir sistem şokuna ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. 11 Ağustos 2015 sabahı, Çin para biriminde dolara karşı %1.9 ile son 20 yılın en büyük devalüasyonuna gitmiş ve yurt içi/yurt dışı yuan parite dengesinin bozulduğunu kabul etmişti. Sisteme karşı Çin devalüasyon seviyesinde bir şok ya da gelişen ülke rallisinin lokomotifi Asya teknoloji hisselerinde makro bir satış teması olmadıkça kar realizasyon satışları dışında yukarı trendin devamını bekleriz.

Bu beklentiyle, tüm Türk yatırımcılarının Borsa İstanbul’da hem uzun vadeli portföy (1 sene ve üstü vade) hem de gün içi oynaklıklardan faydalanacağı ‘’AL-SAT’’ portföyü bulundurmalarının doğru olduğu düşüncesindeyiz.

Özellikle tahvil faizlerindeki küresel harekete bakarak, Türk lirası varlıklar bazında ana riskin sabit getiri menkul kıymetler tarafında olduğunu düşünüyoruz. Enerji emtia fiyatlarındaki sert yukarı hareket (özellikle doğalgaz ve brent petrol) yıl sonunda TÜFE enflasyon beklentilerinin %9.0-9.5 kaldığı ortamda bizi açıkçası rahatsız etmektedir.

Bu neden, tahvil/sabit getiri piyasasında, TL bazında portföy ağırlığını minimuma indirmek (belki sıfırlamak) ve Borsa Istanbul ağırlığını en az %35’e çıkarmanın doğru olduğunu düşünüyoruz.

2017 senesinde piyasamızın lira bazında %48 kazandırmasının ardındaki lokomotif hisse THYAO (%213 getiri), lokomotif sektör ise sınai (%55 getiri) oldu. 2018 senesinde ise, bankalar %12 getiriyle lokomotif görevi görmektedir (sınai %3 getiride) Kısacası, sektör rötasyonu var ama para çıkışı yok.

Türk yatırımcısının portföyünde, BES’inde görmeye alıştığımız TL mevduat / FX mevduat / ÖST / DİBS / değerli metaller gibi yatırımlardır. Ancak, çoğu yatırımcının bizlere ‘’Borsa Istanbul’da %48 ralliyi kaçırdım… neden şimdi gireyim ki?’’ sorusuyla döndüğünü görmekteyiz.

Bu soruya 3 kısa cevabımız var:

1) Kimse piyasa zamanlamasını mükemmel yapamaz: Tarihin en iyi trader’ı kabul edilen ve Wall Street efsanesi olarak hayatı ‘’Bir Borsa Spekülatörünün Anıları’’ kitabında anlatılan Jesse Livermore’un bile trading kariyerinde defalarca hatalar yaptığını görürsünüz;

2) Borsa Istanbul belki de her zamankinden daha da ucuz : 12 aylık tahmini Fiyat / Kazanç (F/K) iskontomuz gelişen ülkelere karşı %38’e yükseldi. Lehman sonrası zirve iskontomuz %42; Lehman sonrası ortalama iskontomuz %22;

3) Sabit getiri ya da TL mevduatta para tutmanın maliyeti Fed bu sene 3 değil 4 faiz artırırsa çoğu kimsenin düşündüğünden fazla olacak – bu Fed senaryosuna en az %70 olasılık veriyoruz.

TEB YATIRIM MENKUL DEĞERLER AS ANKARA ŞUBE MÜDÜRÜ BANU ESMER

TEL: 0 850 2049565

E MAİL: banu.esmer@tebyatirim.com.tr

ADRES: SİMON BOLİVAR CAD NO :17 KAT :4 ÇANKAYA/ANKARA

 

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here